Mosogató és mosdó duguláselhárítása

Mosogató és mosdó duguláselhárítása

Először is, feltétlen győződjünk meg a szifon átjárhatóságáról! Amennyiben itt nincs jelentősebb szennyeződés, szereljük össze szakszerűen a szifont, a tömítésekre vigyázva. Második lépésként, némi lefolyó tisztítószert öntsünk egy éjszakára a mosogatóba és hagyjuk állni reggelig, majd egy nagy lábas forró vízzel öntsük le. Ha makacsabb a dugulás egy pohár Trisót is beönthetünk éjszakára a lefolyóba, amennyiben reggelre sem szűnt meg a dugulás – hívjunk inkább duguláselhárítással foglalkozó szakembert.

Kád duguláselhárítása

Kád duguláselhárítása

Kevés lefolyó tisztítószert öntsünk a kád lefolyójába egy éjszakára, majd reggel egy nagy lábas forró vizet, ezután pedig érdemes vízsugárral próbálkozni, amit a zuhanyfej lecsavarozása utána flexibilis tusolócsőből nyerhetünk. A kád túlfolyóját fogjuk be hermetikusan, hogy a fellépő túlnyomás hatásosabb legyen. Amennyiben nem szűnt meg a dugulás, hívjunk duguláselhárító szakembert. Szétszedni a lefolyót tilos!

Padlóösszefolyó és zuhanytálca duguláselhárítása

Padlóösszefolyó és zuhanytálca duguláselhárítása

Ha padlóösszefolyónk rendelkezik műanyag bűzelzáró könyökkel, vagy tisztító dugóval, és ez könnyen eltávolítható, akkor próbálkozhatunk a vízsugaras módszerrel, feltéve, ha elér odáig a tusolócső. A zuhanytálca már nehezebb eset, pláne ha nem a padlóösszefolyóra van rákötve. Semmiképpen ne szedjük szét a lefolyócsonkot, mert a dugulást nem fogjuk tudni megszüntetni. Használjunk inkább lefolyó tisztítót és forró vizet, és ha a dugulás továbbra sem szűnt meg, hívjunk inkább duguláselhárító szakembert.

WC duguláselhárítása

WC duguláselhárítása

Ebben az esetben a lefolyó tisztító szerek már nem tudnak segíteni és kár a meleg vízért is, ezért használjunk pumpát. Engedjük tele a WC csészét vízzel és inkább vákumot próbáljunk kelteni a pumpa hirtelen fel-le húzásával, mint csak lefelé tuszkoljuk a dugulást. A feladat elvégzéséhez a kis fejű, rövid, fanyelű típus a legalkalmasabb. Amennyiben valamilyen tárgy pottyant bele a WC csészébe, és le is húztuk, akkor majdnem biztos, hogy nem tudjuk eltávolítani házilag, mert megakadt valahol, így a probléma megoldását bízzuk duguláselhárító szakemberre.

A házi duguláselhárítás veszélyei

A házi duguláselhárítás veszélyei

Bizonyos vegyszerek összeöntögetése mérgező gázokat szabadíthat fel, ezért soha ne használjon többfajta különböző összetételű vegyszert. Mérges gázok szabadulhatnak fel, és nem hogy erősítenék egymás hatását, hanem még nagyobb dugulást okoznak. Természetes alapanyagokból is keverhetünk hatásos duguláselhárító elegyet. Sütőpor és ecet keverékéből hatékony duguláselhárító szert keverhetünk, aminek forró vízzel növelhetjük a hatékonyságát!

Hogyan előzzük meg a dugulást?

Hogyan előzzük meg a dugulást?

A mosogató lefolyó rendszerébe öntsünk havonta egy fazék lobogásban lévő forróvizet, ne féljünk a PVC cső bírni fogja.

Apró lyukú műanyagszűrőt csak nagyon indokolt esetben használjuk, mert jelentősen csökkenti a víz áramlását és lefolyónk öntisztító képességét.

Lefolyótisztítóból a gél állagút vásároljuk, és ha lehet enzimes, környezetbarátot. Ezeket a szereket jobb ha csak prevenciós célzattal öntjük a lefolyóba – havonta, maximum 2-3 decit.

Hosszú szőrű házi kedvenceink szőrzetét a fürdés előtt alaposan keféljük ki, és használjunk szűrőt a kádban.

Padlóösszefolyónkat 3 havonta tisztítsuk ki.

Ami nem való a WC-be : higiénés kendő, fültisztító pálcika, arcpamacs, betét, tampon, pelenka és a macska alom. Mindezekre ott a kuka.

A mosogató szifonját legalább 6 havonta érdemes kipucolni.

Nagyobb mennyiségű olajat vagy zsiradékot semmiképpen ne a mosogatóba öntsünk.

Ne használjunk WC illatosítót, mert a gyengécske fül könnyen kiakadhat a WC csésze pereméről és garantáltan komoly dugulást okoz. Már kaphatóak lebomló, öntapadós WC illatosító korongok is. Kád vagy zuhanytálca esetében, töltsük fel a rendszert legalább félig, majd kezdjük el le-fel pumpálni a lefolyót, hogy megmozdítsuk a lágy lerakódásokat.